Toilet of tuin?

25 augustus 2016

Heb jij dat ook welk eens? Dat je denkt. Goh, zo heb ik het nog nooit bekeken. Ik wel. Laatst nog. Iemand zei: ‘Ik geef liever geld uit aan mijn toilet, dan aan mijn tuin. Het argument: als ik zit, dan wil ik goed zitten. Hmm. Interessant.

Hoe vaak gebruik je eigenlijk het toilet? En hoe vaak gebruik je je tuin? En is dit te vertalen naar geld? En hoe zit het met het uitzicht op je tuin of je voortuin, het visitekaartje van je huis?

Dat uitzicht is toch ook wat waard. Voor wat betreft het uitzicht op het toilet. Hier heb ik in ieder geval geen cent voor over.

Met even googlen is over ons toiletgebruik al gauw iets te vinden. Dit schijnt 50 minuten per week te zijn. Een gemiddeld bedrag voor het maken van een toilet, € 2.300. Zo gevonden. De kosten voor de aanleg van de tuin? Die kennen we natuurlijk. Maar hoe vaak gebruik je nu eigenlijk je tuin. Hier laat google ons in de steek.

Het recente rapport ‘Tussen grijs en groen’ geeft aan dat we gemiddeld 45 minuten per week tuinieren (1). Dit komt neer op 39 uur per jaar. En volgens het KNMI zijn er gemiddeld 45 mooi weer dagen in een jaar. Stel nu eens dat je op deze dagen gemiddeld 1 tot 2 uur extra in je tuin bent, dan komt dit neer op 45 tot 90 uur per jaar. In totaal hebben we het dan over een gebruik van de tuin van 84 tot 129 uur.

En nu het uitzicht. Ervan uitgaande dat de toiletdeur na (en tijdens het gebruik) gesloten is, geldt voor het uitzicht op het toilet hetzelfde aantal uren als voor het gebruik van het toilet.

Voor de tuin is dit weer lastiger. Hoe lang verblijf je gemiddeld in bijvoorbeeld je woonkamer of je keuken? En hoe vaak kijk je dan bewust of onbewust naar je tuin? Wanneer je eet, werkt, kookt, tv kijkt, koffie drinkt? En dan is er ook nog de blik op je tuin bij het aankomen of het verlaten van je huis.

Cijfers kan ik niet vinden. Jammer. Er zijn vast interessante conclusies uit te trekken. Dan maar een aanname. Laten we voorzichtig zeggen, een half uur per dag? Of wel 182,50 uur per jaar?

Wordt het je nu allemaal even te veel? In de onderstaande tabel staat alles nog eens op een rij. En uiteraard is deze som aan te passen op jouw persoonlijke situatie. Nu dus aan jou de vraag: Waar geef jij het liefst je geld aan uit? Het toilet of de tuin? Of combineren we de twee gewoon weer lekker tot één? Laat je het ons even weten?

TOILET TUIN
Afmeting 1,4 m2 62,97 m2
Kosten € 2.300 € 6.000
Prijs per m2 € 1.642,86 € 95,28
Gebruik per jaar 43 uur 84 -129 uur
Kosten gebruik € 53/uur € 47 – € 71/uur
Uitzicht per jaar 43 uur 182,50 uur
Kosten uitzicht € 53/uur € 32,88/uur

 

(1) Tuinieren wordt hier gezien als plezierige gebruik van de tuin. in tegenstelling tot het bijhouden/schoonmaken van de toilet, wat door de meesten als onplezierig wordt gezien.

Foto: google search