Dit heeft mij het meest verrast!

14 november 2017

Herinner je je nog dat ik laatst vertelde dat ik naar Japan ben geweest? Ja? Weet je wat ik daar het meest verrassend vond? Nee?

Nou schrik niet. Het toilet!

En weet je waarom? Omdat deze zo ongelofelijk schoon zijn en zo onwaarschijnlijk veel knopjes hebben.

Ik heb zelden in een land zoveel nette toiletten met zoveel knopjes gezien. Er was er echt niet eentje vies. Ok misschien eentje een beetje in de trein, maar hee heb jij het wel eens hurkend in een schommelende trein gedaan. Best lastig toch?

En dan dat onwaarschijnlijke aantal knopjes. Nu kon ik niet alles lezen, dus moest ik afgaan op de afbeeldingen of het één en ander gewoon maar even proberen.

Die met de muzieknoot leek me redelijk veilig. Gewoon een leuke radiozender met gelegenheidsmuziek of zo. Bijna goed. Een druk op de knop vervult mijn toilet met doorspoelgeluiden. Zo heb je een beetje privacy en worden andere niet gehinderd door jouw geluiden. Makes sense.

In dezelfde lijn heb ik nog gezocht naar een geurknop maar niet gevonden. Het lijkt me nog wel iets voor de volgende versie.

En dan heb je nog heel veel andere knoppen. Knoppen waarbij je van alle kanten gespoeld wordt bijvoorbeeld (2 x drukken is trouwens uit). Knoppen om de bril en deksel omhoog en omlaag te krijgen. Alhoewel in sommige gevallen dit ook gekoppeld is aan het openen van de deur. Je schrikt je de eerste keer echt kapot!

Maar hé, wacht eens even. Waarom vertel je dit nu allemaal? Dit heeft toch echt helemaal niets met tuinen te maken?

Nou nee en ja.

Nee, ik heb namelijk geen privacy- of geurknoppen in tuinen gezien. Dit is trouwens best nog wel eens een aardig idee. Ik bedoel, hoe heerlijk zou het niet zijn om met één druk op de knop het in je tuin naar jasmijn of rozen te laten ruiken. En hoe heerlijk rustgevend is het niet om het geluid van de buren te overstemmen met ritselende bladeren, stormende beekjes of tjilpende vogels (om het in de stijl van de tuin te houden).

Er stonden trouwens wel vernevelaars in parken. Heerlijk om jezelf even lekker mee af te koelen! Ook best een idee voor in je tuin. 

Maar wat hebben die toiletten dan nu met tuinen te maken? Ik zal je niet langer in spanning houden. Voor mij zit de gelijkenis in de netheid, want die netheid die kwam ik in Japan dus overal tegen. Op straten, wegen, stations, in parken, in patio’s en in tuinen….

Of het nu gaat om een paradijstuin, een tuin waarbij het lijkt of het landschap eromheen erbij hoort, om een droge tuin, waar zorgvuldig geselecteerde stenen in keurig aangeharkt grind liggen of om een wandel- of theetuin. Alles ziet er even keurig uit. En dat snoeien, dat is dus echt gewoon een kunst.

Het is waarschijnlijk ook niet voor niets dat Marie Kondo, onze opruimkoningin of beter gezegd onze opruimkeizerin uit Japan komt.

En ik moet je zeggen, ik ging het allemaal wel meer waarderen dat nette. En het maakte dat ik toch ook weer eens met een nieuwe Marie Kondo blik naar mijn eigen tuin ging kijken en ging opruimen… Zoals bijvoorbeeld mijn Wanna be Oudolf border. Je hebt het eerder kunnen lezen in mijn blog ” MIJN TUIN, IK BEN ER HELEMAAL KLAAR MEE!” 

Maar ook tuinstoelen moesten er aan geloven. Die hadden wij vanwege ons samengestelde gezin namelijk iets te veel… 

Wil jij ook eens met een nieuwe blik naar jouw tuin en je tuinspullen kijken? Vraag dan de 10 tips voor een Marie Kondo tuin aan!

Je voornaam

Je email

Plus ontvang af en toe leuk tips die jouw tuinleven simpeler maken!