Groen waar je niets aan hoeft te doen

24 september 2017

Ik moet je iets bekennen.

Ik ben eigenlijk helemaal niet zo goed met tuinen.

Wat vertel je me nu? Ja, je leest het goed. Ik ben niet zo goed met tuinen. Dat wil zeggen met het onderhoud daarvan. Zo, dat is er uit!

Weet je, ik vind tuinen echt supergaaf en ik ben echt heel gek op groen. Bomen, bloemen en planten. Ze kunnen zo mooi zijn! Heb je wel eens gezien hoe de bloem van een Clematis “Multi Blue” zich opent? Mooi hè!

Take me Outside Clematis1 Groen waar je niets aan hoeft te doen Take me Outside Clematis2 215x143 Groen waar je niets aan hoeft te doen

Take me Outside Clematis3 215x143 Groen waar je niets aan hoeft te doen Take me OUtside Clematis Groen waar je niets aan hoeft te doen

Daarnaast valt er altijd nog iets te wensen. Bij mij dan. Mijn wishlist is eindeloos! Vermoeiend? Nee hoor, dromen is gewoon leuk.

Een office garden shed (zo’n klein huisje achterin de tuin om in te werken), een veranda, meer groen (en nog meer groen, vooral dichtbij het huis), een regenton, een nieuwe tuintafel. Ehh, zal ik doorgaan ;-)?

Nu denk je misschien dat ik ontevreden ben? Nee, echt niet. Er zijn alleen zoveel mooie en leuke dingen op de wereld! Daar wordt ik gewoon hebberig van.

Wil je weten hoe lang jouw wishlist is? Download dan onze Gratis Checklist en vul hem in. Ik ben heel benieuwd!

Je voornaam

Je email

Tja en verder, als ik dan eindelijk klaar ben met alles. Werk, kinderen, huishouden. Je kent dat wel. Dan wil ik gewoon even niets…

Nu ja niets. Ik wil genieten op mijn terras, met de benen omhoog. Van het gefluit van vogels, de buitenlucht, het groen en natuurlijk een lekkere Latte of een glas wijn. Alleen of samen met familie, vrienden of kennissen.

Herken je dit? Geniet jij ook liever in je groene tuin dan dat je werkt aan je groene tuin?

Dit zijn mijn 5 favoriete planten zijn, waar je niets aan hoeft te doen!

Op 1: Stinzenplanten

Wat zijn dat nu weer? Nou gewoon. Sneeuwklokjes, krokussen, bosanemonen, bosyacinten, wilde narcissen en bijvoorbeeld lelietjes van dalen. Je plant ze één keer en dan krijg je er zo maar zonder iets te doen ieder jaar meer van!

Top toch! En ze bloeien ook nog eens lekker vroeg in het voorjaar! Heb je zomaar je eigen mini Keukenhof.

P.S. Zelf heb ik blauwe druifjes, sneeuwklokjes, narcissen en boshycinten staan. Gaat super goed.

TIP: Wil je een eetbare variant? Neem daslook.

DSC 0410 Groen waar je niets aan hoeft te doen

Op 2 Carrex Morrow

Aan ons huis zit aan de voor- en zijkant een gemetselde plantenbak. Niet erg hip, I know. Die bak moest dus weg!

Nu, zit er achter die bak, positief denkend, vintage metselwerk. Realistisch gezien: vuilmetselwerk. En ja, het heet niet voor niets zo, dus … die bak kon echt niet weg.

De tuinman stelt hierop, voor in de bak dus, Carrex Morrowii voor. Heeel makkelijk en dan ook echt heeeeel gemakkelijk. Je hoefde er echt niets aan te doen….

Ja leuk, maar wat vond ik dat spul super lelijk, maar goed 2 tegen 1. De Carrex ging de bak in! En wat ben ik nu blij met dat spul!!!

Carrex Morrowii groeit echt vanzelf en zo dicht tegen elkaar dat er geen sprietje onkruid meer te zien is.

Take me Outside gras Groen waar je niets aan hoeft te doen

Op 3 Rhod0’s

Of wel Rhodondendrons. Ze blijven het hele jaar door groen en bloeien kort en prachtig. Wist je dat er 600 tot 1000 verschillende soorten zijn? Daar zit dus altijd wel iets voor je bij!

Mijn favoriet? De Marcel Menard!

Take me Outside Marcel Menard Groen waar je niets aan hoeft te doen

 

Op 4: Maagdenpalm
Onder onze perenboom staat maagdenplam. De kleine variant. We doen er niets aan. Toch is de plant het hele jaar door groen en bloeit rijk met paarse bloemen.

P.S.1 Er is ook een witte variant en een grote variant van 50-70 cm. Heb je een rijtjeshuis? Kies dan de kleine variant.

P.S.2 Het duurt even voordat de plant de hele bodem bedekt heeft en er geen onkruid meer tussendoor komt.

DSC 0229 Groen waar je niets aan hoeft te doen

Op 5 Buxus (tot deze zomer ;-()

Nee, nee, niet waar. Dat klopt niet, hoor ik je denken. Aan buxus moet je wel iets doen: knippen. Ja, dat kan, maar dat hoeft niet.

Wij hebben buxus die we knippen. Dat vind ik nu eenmaal leuk. 

We hebben ook buxus waar we echt helemaal niets aan doen. Soms denk je: Oh jee, gaat dat wel goed en dan komt ie toch weer bij! En hee zeg, zie jij er iedere dag even goed uit? Ik in ieder geval niet. ;-). 

Maar dan nu even terug naar deze zomer. Terug van vakantie ontdekken we de buxusrups in vrijwel al onze buxussen. Wat een drama! Dat betekent dus wel werk aan de winkel. Snoeien, rupsen er uit plukken en bespuiten.

En dat dan een paar keer herhalen… Niet relaxt. Net als de paleistuinen over op Ilex?

En wat denk je nu? Dit is ook geen bijzondere lijst met planten? Misschien niet, maar voor mij wel. Ze maken dat ik tijd over houd om te genieten van mijn tuin!

En weet je, er zijn natuurlijk nog veel meer planten die niet of nauwelijks aandacht vragen. Dus wil jij een tuin met weinig onderhoud? Ik zorg ervoor in jouw droomtuin. Wil je meer weten? Bekijk het DROOMTUIN-Arrangement!