MIJN TUIN, IK BEN ER KLAAR MEE!

7 november 2017

Ja je leest het goed…. Ik ben er he-le-maal klaar mee!

In de afgelopen jaren heb ik erg mijn best gedaan om mijn Piet Oudolf look a like bloemborder in leven te houden.

En voor wie Piet nog niet kent. Piet is een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect en maakt prachtige bloemborders met heel veel verschillende bloemen, planten en siergrassen en …ik ben een fan van hem.

Met het in leven houden van die bloemborder, bedoel ik dat deze lekker fris en groen blijft, zonder gaten die de zwarte aarde blootleggen en zonder bruine dorre stukken.

BRUIN IS OOK EEN KLEUR
En nu weet ik wel: bruin is ook een kleur (uitspraak van Piet, mijn favoriet) en sommige planten verkleuren inderdaad echt heel mooi bruin. Maar dat moeten die planten dan wel doen zo richting de herfst en niet eerder.

En daar waar het om die zwarte kleur van de aarde of grond rond mijn huis gaat, kan ik niet anders zeggen, dan dat ik die kleur toch liever hangend in mijn kast heb (of aan mijn lijf) in de vorm van een mooie jurk of een stoere leren tas.

In de vorm van een paar schoenen is trouwens ook goed.

MISLUKKING
Helaas moet ik dus nu toegeven dat het mij niet is gelukt, die bloemenborder levend te houden. Dat irriteert, frustreert en voelt als een mislukking. Ik help notabene juist mensen, vaak gezinnen met (jonge) kinderen net als dat van mijzelf, aan een prachtige tuin met een mooie frisse groene bloemborder en die mensen lukt het wel om alles mooi te houden.

HOOP
Waarom lukt het mij dan niet om mijn “Oudolftuin” mooi te houden? Misschien herken jij jezelf wel hierin? Treur niet :-). Er is hoop! 
In de bijna 7 jaar dat we hier wonen is het mij toch gelukt om van een bijna kale tuin stukje bij beetje onze droomtuin te maken.

Hierdoor zijn we de tuin meer gaan gebruiken en zijn we veel vaker buiten. Dat was ook onze wens. Mijn bedrijf heet immers niet voor niets Take me Outside.

We zitten al zo veel binnen, door het werk of door het weer 😉 en als je dan buiten kunt zijn, wil je wel kunnen genieten, toch? En bijvoorbeeld niet die “Oudolf Wannabe bloemborder” onderhouden. Herkenbaar?

SORRY PIET, HET LUKT MIJ NIET
Bij mij ging dus aan het eind van de zomer mijn Oudolf bloemenboel eruit. Helemaal en dan ook echt helemaal, omdat ik er klaar mee was om tegen die chaos aan te kijken. Helemaal klaar! Sorry Piet. Het lukt mij niet.

Wat er voor in de plaats is gekomen? Een bloemenborder die iets beter bij mij en mijn gezin past. Met bloemen, planten en grassen, waarvan ik beter kan zien of het “een onkruid” of “een Piet” is. Bloemen, planten en siergrassen, die ook iets sterker zijn en die iets minder aandacht van mij vragen.

SUPER GROENGOEROE
Waarom? Omdat ik, net als jij waarschijnlijk ;-), ook maar een gewoon mens ben en geen super groengoeroe en vooral heel erg wil genieten van mijn tuin en van het buiten zijn. Zonder dat ik veel tijd in die tuin moet steken. 

Het moet natuurlijk wel een groene tuin zijn. Niet zo’n versteende tuin met alleen maar tegels. Nee, die verharding van de maatschappij, die wil ik juist een beetje tegengaan op mijn manier dan hè ;-). 

SUPER BLIJ
Maar goed, die Wanna be Oudolf ging er dus uit. En ja, natuurlijk voelde dit eerst als een grote nederlaag. Nu ben ik super blij dat mijn Oudolf verdwenen is. De tuin is meer in balans en ik ook ;-).

In de afgelopen jaren heb ik heel veel geleerd over hoe je een mooie groene tuin kunt hebben ZONDER dat je er al te veel aan hoeft te doen en ZELFS als je geen echt groene vingers hebt.

Wil jij ook meer groen in de tuin, waar je niets aan hoeft te doen, lees dan mijn blog:
“Groen waar je niets aan hoeft te doen”  of vraag onze top 10 met simpele planten aan.

Je voornaam

Je email

Plus: ontvang af te toe leuke tips en links naar tuinblogs in je mailbox.

Heb je geen zin en tijd om je hierin te verdiepen en heb je gewoon liever dat alles wat met je tuin te maken heeft voor je gedaan wordt?

Ga dan, net als andere drukke gezinnen met jonge kinderen, voor het DROOMTUIN-TOTAALPAKKET