De 10 hipste cadeaus voor buiten!

30 november 2016

Vind je het lastig om een origineel cadeau te vinden? Hier vind je hippe, supergezonde, leerzame en soms een beetje vreemde buitencadeaus!

Op 1 Een kleine eetbare tuin

Had jij gedacht dat het programma Heel Holland Bakt bijna 2,5 miljoen kijkers zou trekken? Als het aan Madelon Oostwoud, auteur van het boek ‘Een kleine eetbare tuin met vaste planten’ wacht tuinieren met eetbare vaste planten eenzelfde succes.

En ongelijk kan ik haar niet geven. De trend naar onbespoten groente en fruit van eigen land is ingezet. Biologisch is niet meer weg te denken uit de schappen en er vlogen dit jaar maar liefst 47 miljoen minimoestuintjes van AH over de toonbank.

We zien meer pluktuinen, veel buurtmoestuin-initiatieven en dak-akkers. Wildplukken is hip en geregeld komen her en der ‘zelfverbouwtip’ voorbij, zoals in het programma BinnensteBuiten (over prei). En oh ja, vergeet het ontstaan van de stadswijngaarden in bijvoorbeeld Amsterdam en Den Haag niet.

Als je het mij vraagt, krijgt Madelon Oostwoud dus gelijk. Over een tijdje kijken we met heel veel plezier naar doodgewone mensen, die niet rommelen met baksels, maar rommelen in de eigen tuin. Die lachen als ze er in die tuin even niets van bakken en elkaar de helpende hand toereiken voor een betere oogst.

Mensen, net als jij en ik, die hun oogst (of het beetje dat er van over is;-)) verwerken tot bijzondere gerechten. Gerechten die altijd lekkerder zijn dan de maaltijden uit de supermarkt. Alleen al omdat ze helemaal van jou zijn.

En zeg nu zelf. Als je toch voor planten in je tuin kiest, dan kun je toch net zo goed kiezen voor vaste planten die je allerlei smaakvolle ingrediënten voor in de keuken opleveren.

Kopen dus dit boek! En .. het boek bevat ook nog eens een handige lijst met meer dan 200 vaste eetbare en mooie tuinplanten. Gemakkelijk verkrijgbaar en goed te telen in ons klimaat. Van keukenkruiden tot eetbare bloemen en van fruitstruiken tot zelf kweekbare paddenstoelen. Dan eet jij straks ook van je eigen stadstuin, balkon of dakterras.

P.S. Als je boekhandel het boek niet (meer) heeft: half december is de volgende druk klaar.

Morgen tip 2!