3 simpele dingen die ik had kunnen doen (als ik het had geweten)

5 september 2017

Ik weet niet hoe het jou op het moment vergaat op weg naar jouw droomtuin. Ik kan je wel vertellen dat mijn pad niet over rozen liep.

Zo denken we een huis met een volgroeide tuin te hebben gekocht. Wanneer we echter advies in winnen, blijkt dat we zo wat de hele tuin leeg kunnen halen. Dat is even slikken.

En ja, dat werd nog erger, want haal je de ene struik weg, dan blijkt die ander struik of boom die erachter staat toch ook niet helemaal goed. Ook maar de zaag er in, dus….

En de terrassen? Eh ja, om eerlijk te zijn, die gingen ook weg. Het ene was door boomwortels schots en scheef gedrukt. Het andere terras was gewoon niet helemaal ons ding (grindtegels).

En de schutting? Ja dat wisten we en konden we zien. Die lag al bijna helemaal plat.

Het uiteindelijk resultaat: een achtertuin die zo goed als kaal op een krentenboom en een grote laurier na. Oeps.

 

Mijn les 1: Zie de tuin als een extra kamer van je huis!

En daar zitten we dan iedere ochtend uitkijkend op een saaie zandvlakte in plaats van op een groen fluweel tapijt, heel vrolijk naar onze buren te zwaaien. Zoals je misschien al weet: de buren zijn aardig, maar een beetje privacy vinden we toch ook wel lekker. 

Daarbij willen we onze jongste dochter binnen de “hekken” houden. Het huis ligt aan een redelijk drukke weg en overal in de buurt zijn sloten. Ze loopt net en zwemdiploma A is dan ook nog niet in haar bezit ;-).

Gauw kiezen we een hek.
Nu ja kiezen. We nemen er eigenlijk gewoon eentje. Achteraf is het best een dure keuze en waren er misschien handigere keuzes denkbaar. Maar ja, wisten wij veel wat er te kiezen viel. En snel ging het ook niet. Op het moment dat wij aan de tuin gaan denken, wonen we al in het huis én daarbij heeft het hek ook nog eens een levertijd van zes weken.

Daarom mijn advies aan jou. Gebruik de wat rustigere periode, de periode nadat je je badkamer en keuken hebt uitgezocht om na te denken over je tuin en denk niet als je de binnenkant van je huis af hebt: zo klaar is Kees.

Je tuin is eigenlijk gewoon een extra kamer van dat mooie huis van jou. Een ruimte waar je ‘s morgens je eerste kop koffie drinkt, waar je kinderen spelen als zij uit school komen en waar jij misschien wel werkt of uitrust na een dag op kantoor. Waarom zou je die tuin dan niet dezelfde liefdevolle aandacht geven als de rest van jouw prachtige verzorgde huis?

Echt geloof me en ik kan het weten nu we de tuin op orde hebben. Hoeveel plezier kun je niet hebben van je tuin. Door er in te zijn en door er naar te kijken!

 

Les 2: Bedenk wanneer je van al het moois in je tuin wilt genieten 

Als de zon zich weer vaker laat zien en jij weer wat meer naar buiten gaat, begin je ook weer meer over je tuin na te denken (en te dromen). En ik moet je bekennen: ik ook. Hartstikke stom!!! Het plantseizoen loopt, afhankelijk van de weersomstandigheden, van circa september tot en met half april.

Dus wil jij iets gedaan hebben in je tuin, dan is dit de beste tijd. En ja, de rest van je tuin, zoals het plaatsen van je schuttingen, het leggen van je bestrating en het aanbrengen van dat frisse groene gazon, dat kan natuurlijk ook wel buiten het plantseizoen, maar in de woonkamer breng je toch ook niet eerst de vloer en wandafwerking aan om een half jaar later de rest te doen. En is niet veel leuker en fijner als alles in één keer af is? Zeg eens, wat vind jij?

 

Les 3 Maak een basisontwerp (of laat er eentje maken)

Vroeger stond er een speeltoestel met glijbaan bij ons achterin de tuin. Zover mogelijk tegen de heg gedrukt. Dat scheelde ruimte. Daarnaast stond een speelhuisje met daarvoor een beukenhaag, dan zag je tenminste dat veelkleurige speeltuig niet. De kinderen speelden er niet.

De glijbaan hebben we verhuisd en de beukenhaag is verzet en nu wordt er wel gespeeld. Hadden we in eerste instantie beter nagedacht en een tuinontwerp gemaakt (of laten maken), dan hadden we deze fouten kunnen voorkomen en kosten bespaard.


BONUSTIP: START!

Tot slot nog één bonustip, omdat ik heel vaak dezelfde volgende vraag krijg: hoe lang zijn jullie bezig met mijn tuin? En dan merk ik dat mensen er eigenlijk een beetje tegen op zien. Tegen dat gedoe met die tuin. Ze willen alles zo snel mogelijk achter de rug hebben. En dat snap ik ook heel goed. Zelf heb ik ook liever alles netjes voor elkaar. Zonder al te veel zooi en zonder gedoe.

Laat ik je dan nu verlossen. Gemiddeld zijn we circa een week bezig in jouw tuin. Het hangt er natuurlijk van af wat er allemaal moet gebeuren en hoe groot de tuin is, maar voor een rijtjeshuis is dit toch ongeveer het gemiddelde.

Top toch?! Die gedachte dat je binnen een week van al dat zand en/of die moddervoeten in jouw huis verlost kan zijn? Of dat je niet meer op hoeft te letten dat jouw schatten van kinderen de straat op rennen? Of je trouwe viervoeter. 

Dus waar wacht je nog op? Neem vandaag actie en begin gewoon klein. Verzamel afbeeldingen van jouw toekomstige droomtuin, stop deze in een map of plak ze op en maak een moodboard. Je kunt natuurlijk ook het GRATIS E-Book “Van Zandbak naar Droomtuin” downloaden via onze homepage. Het helpt jou om een goed beeld te krijgen van wat je wilt en kunt met je tuin. 

Wil jij jouw tuin veranderen in een Droomtuin?

Ebook visual2 kopie 3 simpele dingen die ik had kunnen doen (als ik het had geweten)

Download het GRATIS E-Book van Zandbak naar Droomtuin!

Je voornaam

Je email

En ontvang af en toe tips in je mailbox!

Wat je ook doet en welke eerste stap je ook zet. Alles is goed, want alles brengt jou weer een stap dichter bij die heerlijke tuin. En ik? Ik ben super trots op jou, omdat je deze eerste stap op weg naar jouw droomtuin hebt gezet!

N.B. Je kunt ook hier de vele verschillende tuinontwerpen bekijken en zelf aanpassen en bijvoorbeeld eens nagaan wat jouw tuin kost wanneer je in plaats van een grenen schutting een hardhouten schutting of een beukenhaag kiest.

Heel veel succes en vooral heel veel plezier!